Συχνές ερωτήσεις πάνω στην ψυχοθεραπεία

 

Τί είναι η ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία δια-λόγου μέσω της οποίας θα ενθαρρυνθείς να βρεις λόγια για να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου.  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να πάρεις ευθύνη για την αλλαγή που θέλεις.
Είναι μια διαδικασία που απαιτεί δέσμευση και κίνητρο από μεριά σου να αλλάξεις τα πράγματα για σένα αφού πολλές φορές προκειμένου να επιτευχθεί ο θεραπευτικός στόχος μπορεί να έρθεις σε επαφή με δύσκολα συναισθήματα.  Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να μπορείς να δεσμευτείς στη θεραπεία σου και να επιμείνεις σε αυτή ακόμα και όταν κάτι σε δυσκολέψει, γιατί εκεί ακριβώς κρύβεται πολλές φορές κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπευτική σου  εξέλιξη.

Πως ξέρω ότι πρέπει να αρχίσω ψυχοθεραπεία;
Και μόνο αν αναρωτιέσαι αν πρέπει να αρχίσεις ψυχοθεραπεία, είναι ένας δείκτης ότι είσαι έτοιμος να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου ή τουλάχιστον να σκεφτείς να κάνεις κάποιες αλλαγές σε κάποιον τομέα στη ζωή σου ώστε να νιώσεις πιο γεμάτος και ευτυχής στην καθημερινότητα σου.
Η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί πολύ ουσιαστική όταν εσύ ο ίδιος αποφασίσεις να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι και θέλεις γιατί έτσι παίρνεις την ευθύνη για αυτό. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβεις ότι οι προσωπικές σου δυσκολίες δεν πρόκειται να αλλάξουν επαναλαμβάνοντας το ίδιο σου μοτίβο συμπεριφορών απέναντι σε καταστάσεις ξανά και ξανά. Μπορώ να σε βοηθήσω να δεις τα πράγματα που σε απασχολούν από μια διαφορετική οπτική γωνία ώστε να επιλέξεις να κάνεις κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά.
Πολλές φορές οι άνθρωποι έρχονται για ψυχοθεραπεία όταν γενικότερα δε νιώθουν καλά με τον εαυτό τους ή περνούν μια κρίση π.χ. διαζύγιο, χωρισμό, συνταξιοδότηση, κάποιο ατύχημα, πένθος. Μπορεί από την άλλη να  αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στις σχέσεις τους με τους άλλους, στη δουλειά τους κ.τ.λ.

Πώς θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις μια βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων που σε απασχολούν και πώς οι πρότερες εμπειρίες ζωής σου συνδέονται άμεσα με τις τωρινές. Η ψυχοθεραπεία στην ουσία λειτουργεί μέσω της θεραπευτικής σχέσης που εγκαθιδρύεται με τον ψυχοθεραπευτή σου.
Ο στόχος είναι να καταλάβεις καλύτερα τα προβλήματα σου ώστε να μπορείς να τα επιλύεις με πιο ικανοποιητικούς τρόπους για εσένα τον ίδιο. Αυτό γίνεται δυνατό μέσα από την θεραπεία μπλοκαρισμένων συναισθημάτων καθώς και γνωστικών διαστρεβλώσεων και την αυτογνωσία. Έτσι θα οδηγηθείς σε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου, πιο πλούσιες και ικανοποιητικές σχέσεις, καλύτερη επαγγελματική και κοινωνική ζωή. 

Εάν οι άλλοι μου λένε επανειλημμένα ότι πρέπει να αρχίσω ψυχοθεραπεία; θα μου κάνει καλό;
Εάν κάποιος από τη δουλειά σου, κάποιος φίλος ή ο συντροφός σου επιμένει να λάβεις ψυχοθεραπεία μπορεί να θυμώνεις ή να νιώθεις αμυντικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι ίσως αξίζει να σκεφτείς γιατί το λέει αυτό και τί ακριβώς τον προβληματίζει στη συμπεριφορά σου.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συμβουλή τους για να κάνεις την ζωή σου καλύτερη. Μπορείς και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο. Γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό σου και ξεπερνώντας τυχόν μπλοκαρίσματα που ίσως να έχεις μπορείς να φτιάξεις μια ζωή για εσένα πολύ πιο πλούσια και σε εμπειρίες και συναισθήματα.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;
Συχνά οι άνθρωποι βιώνουν πολύ πιο γρήγορα αλλαγές από ότι είχαν φανταστεί. Την ίδια στιγμή όμως καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι κάποια μοτίβα σκέψης και συμπεριφορών θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να ξετυλιχθούν και να φτιαχτεί ένα νέο μονοπάτι εκεί.
Όποτε δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση αυτή. Ο αριθμός των συνεδριών θα εξαρτηθεί καθαρά από τον άνθρωπο που θα έρθει για θεραπεία και το αίτημα του.

Εάν πάω για θεραπεία για περισσότερες συνεδρίες από μία την εβδομάδα αυτό σημαίνει ότι είμαι “άρρωστος”; Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνω συνεδρίες;
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι όχι.  Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος “άρρωστος” για να επιλέξει να έρθει με συχνότητα παραπάνω της μίας συνεδρίας την εβδομάδα. Μπορεί να το κάνει για να συγκεντρωθεί εντατικά πάνω σε κάτι που τον απασχολεί. Ή από την άλλη μπορεί να το προτείνω και εγώ η ίδια αν κρίνω ότι είναι απαραίτητο για το συγκεκριμένο άνθρωπο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει την παρούσα στιγμή. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να προτείνω μια μεγαλύτερης διάρκειας συνεδρία αν και εφόσον και ο πελάτης το επιθυμεί. Στις περισσότερες πάντως περιπτώσεις μια φορά την εβδομάδα είναι η συνηθισμένη συχνότητα συνεδριών. Λιγότερο από αυτό συνήθως αφορά άτομα που είναι στο τέλος της θεραπευτικής τους διαδικασίας ή άτομα που λόγω οικονομικής κατάστασης επιλέγουν με δικιά τους ευθύνη να έρθουν με μικρότερη συχνότητα για τις συνεδρίες τους.

Τι θα συμβεί εάν θελήσω να ακυρώσω μια συνεδρία ή απλά δεν έρθω σε κάποιο από τα ραντεβου;
Η ώρα του ραντεβού σου είναι κρατημένη για εσένα. Για να ακυρώσεις κάποιο ραντεβού θα πρέπει να με ειδοποιήσεις τουλάχιστον 24 ώρες πριν ώστε να είναι ελεύθερο για κάποιον άλλον πελάτη. Αν η ακύρωση γίνει λίγες ώρες πριν το ραντεβού σου ή την τελευταία στιγμή θα το χρεωθείς κανονικά στην τιμή που έχουμε ήδη συμφωνήσει.  Αν απλά δεν εμφανιστείς για το ραντεβού σου τότε θα χρεωθεί και αυτό κανονικά μαζί με την επόμενη συνεδρία σου.

Ποιά η διαφορά ανάμεσα σε έναν ψυχίατρο, σύμβουλο και ψυχοθεραπευτή;
Ο ψυχίατρος έχει κάνει σπουδές πάνω στην ιατρική και για αυτό το λόγο κύριο μέλημα του είναι να παρατηρήσει την κλινική εικόνα του ασθενούς, να βγάλει διάγνωση και να δώσει φαρμακευτική αγωγή όπου κρίνει ότι χρειάζεται. Πολλοί ψυχίατροι δεν κάνουν ψυχοθεραπεία αλλά παρακολουθώντας την κλινική εικόνα του ασθενούς αλλάζουν όποτε χρειάζεται τη δοσολογία ή τον τύπο των φαρμάκων.
Η γνώμη μου είναι ότι αν ο ασθενής συγχρόνως με τη φαρμακευτική αγωγή δεν κάνει και ψυχοθεραπεία σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται πραγματική ίαση. Τα φάρμακα κατά κάποιον τρόπο “καλύπτουν” μέρος του προβλήματος και οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν το άτομο σε αυτήν την κατάσταση δεν γίνονται τελικά κατανοητοί από το ίδιο. Έτσι καταλήγει πολλές φορές να κάνει τους ίδιους κύκλους στη ζωή του και να επαναλαμβάνει τα ίδια μη λειτουργικά μοτίβα συμπεριφορών και άκαμπτων σκέψεων.
Όταν ένας ψυχολόγος είναι άρτια καταρτισμένος σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί να δουλέψει θεραπευτικά με όλους τους τύπους των ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με έναν ψυχίατρο ο οποίος θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή όπου και όταν χρειαστεί.
Τέλος ο σύμβουλος είναι εκείνος που με συγκεκριμένες ερωτήσεις εστιασμένες πάνω σε αυτό που απασχολεί το άτομο θα προσπαθήσει να καταλάβει τι ακριβώς του συμβαίνει. Στόχος ειναι μέσα από το διάλογο να το βοηθήσει να πάρει πιο ολοκληρωμένη την εικόνα της κατάστασης του ώστε να επιλέξει και σωστότερα τι είναι τελικά καλύτερο για το ίδιο.

scroll back to top